CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

UDANG/KETAM

KETAM BERLADA
 
Ingredients
1) Ketam dikerat 2 (1 ekor)
2) Pes cili (4 sudu)
3) Bawang merah (4 ulas)
4) Bawang putih (1 ulas)
5) Bawang besar dipotong ulat (1/2 biji)
6) Air asam jawa (secukupnya)
7) Garam (secukup rasa)
8) Gula (secukup rasa)
9) Minyak untuk menumis (secukupnya)
Directions

Tumis bawang putih (diketuk) hingga wangi, diikuti dengan bawang merah (dipotong halus).
Masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan garam dan gula. Kacau sebati.
Masukkan bawang besar. Biar hingga bawang besar layu.
Masukkan ketam dan air asam jawa. Kacau sebati.
Tutup kuali supaya ketam masak sekata.
Kacau hingga pecah minyak sebelum dihidang.



BUTTER PRAWN

Bahan-Bahan:1 kg udang besar/udang galah /udang harimau-belah belakangnya
minyak
250 gm unsalted butter (yg tak masin punya ok, mmg lah unsalted tu tk masin la)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang) jgn pedas sgt nanti tak sedap
8 biji kuning telur
250ml susu cair full cream
aji no moto (jgn letak byk nanti rambut gugur. ye ke?)
garam
gula
1 sd teh sos ikan

Cara memasak:
Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat. Toskan. Pukul kuning telur dan susu hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing.
Toskan kejap hilangkan minyak2 tu semua. Alihkan ke pinggan dan hidangkan.